Als Sneeuw voor de Zon
Vrieskou is nu echt weg - Met het passeren van de datum van ijsheiligen is de kans op vorst zeer gering geworden. Van oudsher vetrouwd ieder erop dat het moment is aangebroken de jonge aanplant weer in de grond te zetten. Het is een algemeen bekend gegeven dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond.
Met de Plantjes in de volle grond
Omstreeks deze tijd komt in West-Europa nogal eens een schade brengende nachtvorst voor met soms kans op rijp of ijzel. Hij begint meestal rond 7 mei met een koude noorder wind die de temperatuur gevoelig ver omlaag kan brengen.
Wisseling van Weertype, Koud naar Warm
De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorst in de nacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar.
IJsheiligen – U kunt natuurlijk al een paar plantjes zetten maar wacht met grote hoeveelheden nieuwe zomerbloeiers en kleine aanplant tot na IJsheiligen. Een onverwacht nachtvorstje kan uw tere eerste aanplant zo doen bevriezen als u net even te vroeg bent. Het valt ook niet mee de commercieele roep van de diverse tuincentra te weerstaan.
Het weer in maart
Verandering in temperatuur
Abrupte temperatuursveranderingen, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter.
Wie zijn die IJsheiligen, onze Weermannen?
IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze “strenge heren” dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. Na deze dagen komt er in onze streek (Midden Noord-Europa) bijna geen nachtvorst meer voor.
Pas half Mei plant ik Weer,
Maartje
Wist je dat?
Bijzonderheden
- Plantjes in de aanbieding
Iedereen die groen kan verkopen doet dat volop, niet dat ze allemaal nog rekening houden met ijsheiligen. Even wat vrieskou en veel van je nieuwe aanplant zal dat niet overleven. Let dus een beetje op wat je voorafgaand aan ijsheiligen in de grond zet. Of, zorg dat je nieuwe aanplant genoeg bescherming heeft.
Wat vinden wij ervan?
Verder in dit artikel?
Activiteiten in de Agenda?In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.
Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien
![]() ![]() |
___
Viering: IJsheiligen di.11 Mei 2021 tot vr.14 Mei 2021 - NL Pas na IJsheiligen beginnen met het planten in de volle grond? Wees erop bedacht, de vorst heeft pas na ijsheiligen geen kans meer. Weerkundig: Agenda, Landelijk, MEI, Uitgelicht Reeds voorbij |
Klik hier voor meer in de agenda!
Klik hier voor meer in de agenda!
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?