Lente en Zomer in je Hand
Van druif naar wijn - ieder jaar is er weer de druivenpluk (vendange). Vele mensen plukken met de hand de rijpe druiven, vervolgens in de druivenpers om daarna langs cuve, wijnvat en fles als wijn in je glas te verschijnen. Met de maand september en oktober is de pluk van de druiven voor een nieuw wijnjaar in volle gang. Wij merken er niet zo veel van maar op de wijngaarden is het een drukte van belang.
De Wereld van Druiven en Wijn
Als eerste stap oogsten vele plukkers de druiven waarna nog vele handelingen volgen. Zo ook bij Ilja Gort die daar leuk verslag van doet op de Slurp website.
Zien, Ruiken, Proeven maar ook Voelen
Helaas weten wij in Nederland niet beter dan dat de Wijn in een fles zit. Daar komt het wel een beetje op neer. Wijn is echter veel meer dan dat, het begint op de wijngaard tot uiteindelijk in je glas. Daar zit zoveel tussen dat ik dat niet in één artikeltje kan beschrijven om die reden eerst maar een stukje over de plukperiode van de druiven.
Dit lees je dus ook in de artikelen van Ilja Gort, veelal artikelen van luchtige inhoud maar als het om het weer en de druif gaat is het even serieus.
De Natuur Begint met de Wijn!
Zo typerend voor een echte wijn, zonder kunstmatige ingrepen, is hoe het verloop van de lente, zomer en een stukje herfst zijn geweest. De invloed die het weer heeft op een wijntros is van invloed op de kwaliteit van de druif en dat laat zich proeven in de wijn. Zonder kunstmatige ingrepen is specifieke wijn dan te proeven in verschillende smaakvarianten. Je proeft het jaar en in mijn optiek proef je de echte wijn.
Zal het weer een goed wijnjaar worden?
Wat is dan goed? De lente in Nederland was droog en warm maar de fruittelers melden een rijke en goede oogst. De zomer echter in Frankrijk was voor grote delen nou ook niet echt best en heeft wel degelijk invloed gehad op de wijndruif. Dit zal de smaak gaan bepalen voor dit jaar. Aan u de beoordeling of u de smaak van dit jaar wel of minder lekker zal vinden. Je proeft in ieder geval bij een natuurlijke wijn het seizoen van dat jaar.
Het is nog even wachten op de Primeur en wijnen van dit jaar op goede rijpheid maar ik ga ze toch echt wel lekker proeven!
Alvast Chin-Chin,
Maartje
Wist je dat?
Bijzonderheden
- Niet alle druiven halen de wijnfles
Druiven groeien in de open natuur, zon, wind, regen en andere weersomstandigheden hebben vrij spel. De soms zo typerende hagel die in augustus kan vallen laat dan ook soms hele oogsten verdwijnen. Zelfs nog in de korte plukmaand kan regen en droogte bepalend zijn voor het uiteindelijke suikergehalte van het sap.
Wat vinden wij ervan?
Waardering
Leuk om te doen?
Wijn is een sieraad
Het lang het ook zal duren tot de wijn rijp is het blijft altijd een mooi verhaal. Zolang de wijn in mijn glas maar geen sprookje is
Verder in dit artikel?
Activiteiten in de Agenda?In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.
Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien
![]() |
___
Tijd voor: de Druivenpluk di.1 Sep 2020 tot ma.14 Sep 2020 - FR De meest zuidelijke landen zijn al eerder begonnen en ook Frankrijk komt weer van het luie warme terras, Bij de vele wijnboeren begint de jaarlijkse druivenpluk. Smakelijk: Agenda, Culinair, Natuur, OKT, SEP, Uitgelicht Reeds voorbij |
Klik hier voor meer in de agenda!
Klik hier voor meer in de agenda!
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?
Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien
![]() |
___
Eten bij: BRU17 Visrestaurant en winkel - in Bruinisse In visrestaurant BRU17 vindt u meer dan vis. Een culinair pareltje onder de eetgelegenheden en winkel in Zeeland die schitterd in goede smaak en kwaliteit. Info-item: Culinair, Uitgelicht |
![]() |
___
Eten bij: Habraken Mosselen en Vishandel Stellendam Geen zin of net te koud om zelf nog buiten vis te bakken? Ga hier dan eens vis halen en je kan er weer helemaal gezond tegenaan. Info-item: Culinair, Goeree, Stellendam, Uitgelicht |
![]() |
___
Eten bij: Serdar Bakkerij en Supermarkt Serdar Bakkerij en Mini Supermarkt is een klasse apart. Brood, delicatessen, voedingsmiddelen maar vooral het groente en fruit is heerlijk. Info-item: Archief, Culinair, Hellevoetsluis, Uitgelicht, Voorne-Putten |