De Meest feestelijke wijn ter Wereld
Champagne - kijken in een cave - in Nederland drinken we bij bijzondere gelegenheden vaak Champagne. De kurk mag er flink op los knallen en al schuimend in het glas vallen. Dat met eigenlijk zo'n edele wijn waarvan de werkelijke smaak meer in gewoonte en ervaring zit.
Bij een wijnboer vlakbij
De bekendste Champagne gebieden liggen net over de franse grens. Nabij Reims en Epernay igt het Champagne gebied waar de meest beroemde merken vandaan komen. Ook zijn er vele kleine wijnhuizen en boeren die bijdragen aan de totale productie van Champagne waarmee de rest van de wereld geregeld feest viert. Dat maakt Champagne zo bijzonder, anders dan gewoon wijn die soms juist in vele opzichten meer bijzonder is omdat deze meer bij alledaagse momenten past.
Champagne – hoe doe je dat?
Veelal zal voor ons volstaan dat de fles in de ijskast gekoeld is. Voorzichtig behandelen zodat de fles niet onnodig meer onder druk komt te staan. Uiteraard heb je nog een koeler met ijswater nodig waar de fles bij het serveren in koel gehouden zal worden. Het is ook de bedoeling dat de fles leeg gaat. Het ontkurken doe je door eerst de draad voorzichtig los te draaien met de andere hand op de kurk. Met een rustige draaiende beweging laat je de kurk uit de hals komen waarbij je zo min mogelijk geluid maakt of wijn morst. Schuin inschenken in flutes, lange smalle glazen, en je kan genieten van de heerlijke nectar die Champagne heet.
Champagnehuis Moët & Chandon in Épernay
Moët et Chandon is een champagne uit het Franse stadje Épernay. Het huis werd opgericht in 1743 en is het grootste champagnehuis ter wereld. Het huis bezit 600 hectare wijngaarden in 13 van de 17 grand cru-gemeenten in de Champagne maar de productie is zo groot dat 75% van de druiven van ongeveer 1000 gecontracteerde boeren wordt gekocht. In de kelders van Moët & Chandon liggen 100 miljoen flessen, gelijk aan viermaal de jaarlijke omzet, te rijpen. Deze kelders en crayères in de kalkrotsen onder Épernay zijn tot 30 meter diep en 28 kilometer lang.
Champagnehuis Mercier in Épernay
Het champagnehuis werd opgericht in 1858. Mercier is een populaire champagne en de in 1858 door Eugène Mercier gestichtte firma heeft altijd reclame gemaakt die de grote massa tot het drinken van champagne moest verleiden. In 1889 presenteerde Mercier op de Wereldtentoonstelling in Parijs een vat dat 210 000 flessen champagne kon bevatten. In 1900 mochten duizenden bezoekers aan de Wereldtentoonstelling, met een glas champagne in de hand, in een grote ballon boven Parijs zweven. In het Espace Mercier in Épernay kan men het reuzenvat bezichtigen en met een electrisch treintje door een deel van de 18 strekkende kilometer grote en in de kalkrotsen uitgehouwen kelders rijden.
Mercier bezit 225 hectare wijngaarden in 20 crus maar koopt om de eigen productie van druiven aan te vullen ook de oogst van contractboeren. Een deel van de druiven komt uit de minder hoog aangeslagen departementen Aisne en Aube op grote afstand van Épernay. Zo kan de wijn goedkoper worden geproduceerd dan die van andere champagnehuizen. De champagnes van Mercier kosten de helft of minder dan die van de grote champagnehuizen als Taittanger en Moët & Chandon.
Mooi moment om te gaan of beter nog te doen?
Champagne is ook een geweldig lekkere wijn, zeker bij een dessert kan het heerlijk smaken. Aardbeien versterken de smaak en is in deze combinatie een verrassing op tafel. Het bezichtigen van de Champagnehuizen is ook leuk om te doen, heel wat anders dan een kleinere wijn cave. Wij geven echter de voorkeur aan de wat kleinere boertje omdat deze minstens net zo lekker zijn en zeker niet zo duur als deze meest populare Champagne soorten.
Geniet ervan en vier wat vaker een feestje,
Proost, Richard
- Wist je dat?
- Meer informatie
In de Agenda zijn regelmatig specifiek gerelateerd aan dit artikel activiteiten te vinden. Wat, waar, welke datum, tijden, korte samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie.
Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien
___
Viering: Oudejaarsdag za.31 Dec 2016 - NL Oudejaarsdag is de laatste dag van het jaar. Het is een feestelijke dag die we om middernacht afsluiten met vuurwerk, champagne en gelukswensen. Feestdagen en Vieringen: DEC, Feestdag, Uitgelicht |
Bijzonderheden
- 22-06-2014
De hagel in Frankrijk treft ook wijngaarden. De Bourgogne regio heeft weer een zware bui gehad. Dit maal is dat voor het Champagne gebied gelukkig bespaard gebleven.
Leuk onderwerp? Wellicht zijn onderstaande soortgelijke activiteiten ook wel interessant. Wat, waar, welke datum, tijden, samenvatting, foto impressie en links naar diverse nuttige bronnen met verdere informatie. Wellicht ook even bekijken?
Klik op een weergegeven agenda-item om alle verdere details te zien
___
Eten bij: BRU17 Visrestaurant en winkel - in Bruinisse vr.1 Jan 2016 tot za.31 Dec 2016 - ZL In visrestaurant BRU17 vindt u meer dan vis. Een culinair pareltje onder de eetgelegenheden en winkel in Zeeland die schitterd in goede smaak en kwaliteit. Info-item: Culinair, Uitgelicht |
___
Eten bij: Serdar Bakkerij en Supermarkt vr.1 Jan 2016 tot za.31 Dec 2016 - ZH Serdar Bakkerij en Mini Supermarkt is een klasse apart. Brood, delicatessen, voedingsmiddelen maar vooral het groente en fruit is heerlijk. Info-item: Culinair, Hellevoetsluis, Uitgelicht, Voorne-Putten |
___
Eten bij: TW-ICE - ijsjes pannenkoeken en meer vr.1 Jan 2016 tot za.31 Dec 2016 - ZH In Brielle kan je bij TW-ICE terecht voor huisgemaakt ijs van verse melk maar ook pannenkoeken tot complete speciale maaltijden. Smakelijk en leuke winkel. Info-item: Archief, Brielle, Culinair, JAAR, Voorne-Putten |
___
Eten bij: Habraken Mosselen en Vishandel Stellendam za.2 Jan 2016 tot za.31 Dec 2016 - ZH Geen zin of net te koud om zelf nog buiten vis te bakken? Ga hier dan eens vis halen en je kan er weer helemaal gezond tegenaan. Info-item: Culinair, Goeree, Stellendam, Uitgelicht |
___
Proef: Koningsdag Ontbijt Brielle wo.27 Apr 2016 - NL Begin deze feestdag met een Koningsdag ontbijt in Brielle. Met 200 mensen aan tafel en aansluitend naar de aubade, vrijmarkt of verdere activiteiten. Smakelijk: APR, Buiten, Culinair, Evenement, Feestdag, Uitgelicht |
___
Agenda: Meer te doen in Mei zo.1 Mei 2016 tot di.31 Mei 2016 - NL Er is meer dan de vaste agenda items in de agenda van Meteo Hellevoetsluis. Meer te beleven en een aantal zijn zeker het apart nog even vernoemen waard. Evenement: Binnen, Buiten, Culinair, Evenement, Kinderen, MEI, Natuur, Sport, Themadag, Uitgelicht, Voorne-Putten |